Annons:
Etiketthistoria
Läst 62121 ggr
sissie
2009-03-31 09:43

Hockeyspelets historia

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Det är väldigt många som någon gång i sitt liv kommit i kontakt med ett hockeyspel. Kanske fått sitt första hockeyspel som julklapp när dom var 11 år. Tävlingarna för släkt och vänner har hållits då och då. Vem kunde ana att en trälåda med pinnar, som kallades för "mangeln", skulle bli så populär.

Vårvintern 1938 klev en idag okänd man in på Aristospels huvudkontor på Briger Jarlsgatan i Stockholm. Under armen hade han en stor trälåda som det stack ut pinnar på. Mannen kallade lådan för "hockeyspel". Thyra och Berta Svensson, Aristospels ägare, tyckte att lådan mer påminde om en mangel. Thyra köpte lådan för en engångssumma. Mannen gick därifrån och försvann ur bordshockeyns historia.

Några veckor senare fick ett par uppfinnare vid namn Klas och Henrik Widegren uppdraget att göra någonting vettigt av "mangeln". Herrarna som då var 64 respektive 56 år gamla, utvecklade "mangeln" och sökte patent för sin skapelse. Aristospel var nöjda med produkten och satten den i produktion i fabriken på Snickarbacken. Målet var att lansera den till julen 1938.

Aristospels första hockeyspel hette PuckDet första spelet fick namnet PUCK och hade silverfärgad is av massonit med blå träsarg. Gubbarna var i plåt och föreställde Sverige och Canada. Gubbarna liknade mer bandyspelare än ishockeyspelare.

Knappt 1000 spel om året producerades.

Kriget tog slut 1945 och strax därefter anställdes en ny förmåga som VD på Aristospel. 28-åringen Sture Chrona. Sture hade tidigare själv spela ishockey och blev förstjust i hockeyspelet. Han satte genast igång med att utveckla spelet och funderade på hur det bäst skulle marknadsföras.

1949 såg Sture Chrona till att hockeyspelet visades upp på Sveriges första leksaksmässa. Dåtidens prins Gustav var där och provade hockeyspelet liksom skådespelerskan Eva Dahlbeck.

Samma år åkte även Sture till en internationell mässa i Nümberg för att visa upp spelet, och strax därefter hade spelet blivit mer etablerat och var nu uppe i en upplaga av 2 500 spel om året.

Efter några förändringar och med målburar i metall så fick ett nytt patent på spelet 1950.

Den stadig ökande populariteten runt hockeyspelet gjorde att diskussioner om att arrangera tävlingar tog upp. Tanken stöddes av många journalister och idéen fick Aristospel att diskuterade detta med Svenska Ishockeyförbundet. Men systrarna Svensson backade ur.

Aristospelet när det utvecklats av Sture ChronaSture Chrona hade satt upp som mål att öka försäljningen av hockeyspel med det dubbla varje år och i slutet av 50-talet tillverkades och såldes 25 000 spel varje år. Spelet utvecklades allt mer med målräknare, elektriskt belysning och träpucken ersattes med bakelitpuck m m.

Sture Chrona åkte runt hela Sverige och visade upp spelet på lokala mässor och bl a för fritidsgårdar. Där visade han upp att spelet till och med höll för att stå på, vilket imponerade på fritidsföreståndarna.

Vid mitten av 50-talet hade spelet nått sådan status att NK i en helsides-annons utnämt det till "Världens bästa spel".

En stor hockeyspelare vid namn Sven "Tumba" Johansson fanns på allas läppar tillsammans med hockeyprofilerna "Sura-Pelle" Pettersson, Lasse Björn, Rolle Stolz, Ulf Sterner och Nisse Nilsson. Tumba var mycket duktig på att marknadsföra hockeyn och speciellt sig själv - och kom att ha en avgörande roll för hockeyspelet.

Aristospel och deras hockeyspel hade blivit en storhet inom leksaksbranshen 1955-56. Men oron började sprida sig. Deras patent på hockeyspelet skulle löpa ut 1957. Nu kunde det komma in konkurrenter på marknaden och Aristospels framtid var hotad.

Stig Hjälmquists företag Stiga gjorde sig beredda på att göra entré 1956. Stig hade själv sett hockeyspelets utveckling och möjligheter.

1957 åkte VM-laget i hockey till Moskva och kammade hem en guldmedalj. Sven "Tumba" Johansson blev ännu hetare. Sture Chrona på Aristospel bad Tumba att komma till hans kontor på Birger Jarlsgatan, där han lade fram ett fördelaktigt förslag för ett samarbete. Tumba ville tänka på saken.

Stigas första spelStigas första spel kom ut ett halvår senare och var i stort sett identiskt med PUCK. Sture Chrona såg rött och anmälde Stiga för kopiering. Stiga fick marknads-föringsförbud om inte spelet ändrades. Eftersom patentet hade gått ut så behövde Stiga bara göra några små förändringar. Stiga hade etablerat sig snabbt på leksaksmarknaden.

När Sven "Tumba" hade varit på besök hos Aristospel förstod han att hans namn var guld värt. Ett tag senare sökte han upp Stig Hjelmquist och berättade vad Aristospel hade erbjudit. Stiga insåg också värdet av Tumbas namn och kunde lätt erbjuda mer.

Så till julen 1958 lanserade Stiga Tumba-spelet. Ett silverfärgat spel med rundade hörn och en stor dekal på sidan där det stod Tumba-hockey. Den blev en stor succé och såldes i hela 250 000 exemplar.

Stigas Tumba VM hockey60-talet var turbulent. Plasten hade gjort intåg i svenskens vardagsliv. Stiga satsade på att tillverka ett plastspel. Samarbetet mellan Stiga och Sven "Tumba" fick ett drastiskt slut då Stiga bestämt sig för att ha platta plåtgubbar på plastspelet medan Sven "Tumba" förespråkade tre dimensionella gubbar av plast. Stiga vägrade och Sven "Tumba" bröt med Stiga och gick åt ett annat håll.

Sven "Tumba" tog kontakt med Alga som inte var sena med att samarbeta med Sven "Tumba" och strax därefter 1962 dök ytterligare ett spel upp på marknaden. Plastspel med tre dimensionella gubbar och att högerytterna kunde gå in bakom mål.

Aristospels tid som företag var räknade. Konkursen närmade sig. Att de försökte konkurrera med plastspelen med att göra ett nytt spel med plåtsarg och massonit-is blev ett bakslag. Aristospel hamnade i skuggan av sina konkurrenter och Berta Svensson kallade Stiga för "Djävulen". Även Aristospel försökte sig på med att tillverka ett plastspel. Gubbarna rörde sig i kurviga spår. Tillverkningen höll på i ett par år. 1972 begärdes Aristospel i konkurs.

Algas hockeyspel höll inte måttet utan gick sönder alldeles för lätt. Besvikna ungdomar försökte lämna tillbaka spelen till affärerna. Alga beslöt att lägga ned tillverkningen 1965.

Sven "Tumba" gav inte upp utan tog kontakt med bröderna Hammargren på Hammarplast i Tingsryd. Där tillverkades "Nya Tumba-spelet" från och med 1968. Spelet tillverkades under 4-5 år. Spelet hade samma gubbar som på Alga men högeryttern hade ersatts med att sargen hade fått andra svängar. Sven "Tumbas" storhetstid hade också börjat dala och nya yngre spelare stod nu i fokus.

Stiga hade nu etablerat sig som hockeyspelets stora gigant. De var nu ensamma att tillverka spel i Sverige men på andra sida Östersjön fanns ett företag som också, med hjälp av BRIO, sålde blygsamt med spel i Sverige. Finska Bockplast fanns under många år och hade en försäljning på 5 000 spel om året 1966 och lyckades sälja cirka 25 000 spel så småningom. Bockplast tillverkade Pola-spel under namnen Puck-master och Pola 100, 200, 300, 400 och 500. Stiga köpte upp Bockplast 1988 i hopp om att kunna ta över Bockplast stora marknad i Amerika. Det blev nu inte så och Stiga beslöt att lägga ned den delen av tillverkningen några år senare.

Under några år försökte Stiga sig på med att utveckla spelen elektroniskt. Det visade sig att de mekaniska var mer populära vid mitten av 90-talet så den utvecklingen lades åt sidan.

1983 fick vänsteryttern nytt liv och kunde gå bakom mål. Spelen har sett lika ut sedan dess med undandtag från några mindre spårförändringar 1989 och 1996.

/ Sissie

Källa: Svenska Ishockeyspel - Kenneth Ahlborn, Leif Blom och Urban Nilmander - Strömbergs bokförlag

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Annons:
Leffe
2009-04-03 14:05
#1

Nostalgiläsning. Hade själv första omgången av Stiga-spelet

sissie
2009-04-03 14:07
#2

Visst är det. Bilderna är på några av mina egna spel.

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

bjorn1
2017-01-02 14:41
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#3

Kan det här vara det första spelet?

JaGa
2018-07-31 20:58
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#4

Jag är och hälsar på min syster här nere i Skåne. Hittade det här Hockeyspelet i en vrå hos henne, där det legat en massa år. Hon var dessutom bara glad att äntligen bli av med det…😃 Är det någon som har koll på det här spelet. Tyvärr hittar jag ingen information alls på spelet. Det fungerar klockrent och det medföljde en påse med 10-öringar och en spelkula.

JaGa
2018-07-31 21:00
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#5

En bild till….😎

JaGa
2018-07-31 21:08
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#6

Och själva påsen med 10-öringar och spelkulan. Jag har en bok hemma, någonstans…😏 som handlar om ishockeyspelens historia. Får försöka leta upp den i förråden mina.

Annons:
Ante300
2019-01-03 00:39
#7

Jag har ett likadant spel hemma. Mitt sitter som en låda i ett bord med en burk under som samlar upp 10 öringarna. Min spelplan ser inte längre så rolig ut. Vill du sälja ditt spel, så är jag intresserad.

JaGa
2019-05-05 16:45
#8

Tyvärr Ante300, är lite för fäst vid gamla hockeyspel…😉

Fridgemaster
2019-06-02 12:47
#9

Ante300 Jag har en ny spelplan till ditt myntspel som jag kan sälja. Spelet kommer från automattillverkaren Ishammar. Jag skulle gärna vilja se lite bilder på "bordet" den är monterad i. Kontakta mig på mail (går inte att skicka PM här ser jag) Martinwisten@hotmail.se

Ante300
2019-12-10 19:53
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#10

Hej. Jag köper gärna den där spelplanen. Jag har skickat Mail och lägger även upp en bild på bordet här. Anders 0709428081.

H
2023-10-21 10:43
#11

#0: Sissie, så spännande att läsa om hockeyspelets historia. Jag blir så glad när jag läser om den okände mannen som kom in till systrarna på Aristospel och sålde spelet för en ganska liten engångssumma. Det stämmer exakt med den historia jag har fått om min morfar. Jag är helt säker på att den okände mannen är min morfar. Någon gång har jag läst min morfars namn i en text om hockeyspelets historia, kanske på Stigas hemsida, men hittar det inte längre någonstans.

Upp till toppen
Annons: