2009-04-04 10:32 #0 av: sissie

Skriven av: Petter Bengtsson Bordshockeyn är en ung sport. Men ändå så pass gammal att det är dags att skriva en historisk tillbakablick. Jag har talat med folk som sammantaget deltagit i alla SM som har spelats. Därför kan jag nu med glädje presentera den första riktiga SM-historien som någonsin har skrivits. Följ med på en resa från det tidiga 80-talets amatörhockey till det sena 90-talets skyffeldunkande.

Det hände 1982. Sven Tumbas folkhemsklenod lyftes ut från jullovets dignande köksbord och in i de stora tävlingssammanhangen. I en gammal hockeylada i Upplands Väsby spelades historiens första SM i ishockeyspel - som sporten hette då. SM 1982 är fortfarande, vad jag vet, den hittills största bordshockeyturneringen i världen. Drygt femhundra grabbar och två tjejer kom för att göra upp om guldet i det historiska mästerskapet.

De flesta namn som figurerar på de gulnade tidningsklipp som jag lånat av veteranen Sten Svensson är idag okända. Men ett par kändisnamn blixtrar till i arkivet: hockeylegendaren Sven Tumba, ståupparen Lennie Norman och faktiskt också gamle hockeybacken Rolle Stoltz. Nu blev dock ingen i trion särskilt framgångsrik i SM: Tumba fick det svårt i kvalgruppen och lyckades bara ta sex poäng på nio matcher, Lennie Norman dök aldrig upp (trots intervju i Aftonbladet dagen innan) och Rolle Stoltz kammade noll i debuten vid spakarna.

I en intervju för porrtidningen Lektyr (Stens tidning) 1982 berättar den sävlige hockeypensionären om sin mediokra insats i SM:
- Nej, hockeyspel är inget för mig. Det går lite för fort tycker jag. Nu har jag förlorat med 1-12, 1-15, 1-14, 0-20 och 1-16. Men så var ju min center lite trög också. Honom hade till och med gubben Stoltz åkt ikapp...
  Nu var ju kanske inte gamle landslagsbacken den snabbaste skrinnare ens på frusen is, men något ytterligare tycks ha fattats honom vid SM i ishockeyspel 1982. När han senare på lördagseftermiddagen lämnade Upplands Väsby var det med noll poäng och 7-142 i målskillnad.

En som hävdade sig betydligt bättre än Rolle var den i bordshockeykretsar inte alldeles okände Göran Agdur. Han hade under flera somrar åkt runt i Europa och under hundratals utmanarmatcher aldrig förlorat. Och särskilt många förluster blev det inte heller i SM 1982. Som väl de allra flesta i dessa sammanhang vet blev Göran Agdur historiens förste svenske mästare. Men inte på Stiga, utan på finska Bockplasts CHAMPION ELECTRIC HOCKEY där målvakten går i en tvär sväng bakom buren. Världens största bordshockeyturnering så här långt, med över 900 anmälda (bara 500 fick komma), spelades alltså inte på ett Stiga-spel. Det anrika Tranåsföretaget trodde vid denna tidpunkt inte alls på SM som PR-evenemang. Redan 1983 tog man dock sitt förnuft till fånga och arrangerade Stigas första SM och historiens andra - som vanns av Staffan Westerberg-kopian Stig Ankardal från Göteborg. Men det är, som det brukar heta, en helt annan historia...