2009-04-05 18:15 #0 av: sissie

Passningar är grunden till alla former av snabbare spel. Och för att passa mellan spelare behöver man veta när man kan släppa målvakten.

Att träna passningsspel tycker de flesta är väldigt tråkigt. Man ack så viktigt.

Att bara kunna gör olika former av inspel och finter är ju bra men man måste ju komma fram till den spelare som man vill göra inspelet ifrån. Så mste man kunna passa.

Att träna passningar är enkelt. Man har helt enkelt pucken på en gubbe och passar till en annan som tar emot. Enklast är det att passa med klubban men man kan även "sparka" fram pucken med den fria foten.

Bäst är det att börja träna att passa mellan backarna. Fram och tillbaka. Samtidigt som man tränar att passa så kan man träna på puckkontroll också. Minst lika viktigt. Tryggast ligger pucken i backhandläge. Då blir det som ett V som pucken ligger i. Ha pucken i backhandläge och rör gubben upp och ned i spåret. Låt gubben gå runt pucken vid varje vändning. Det krävs lite fingerfärdighet men är inte så svårt.

När man kan passa mellan backarna hyffsat kan man gå över till att träna på att passa från back upp till yttrarna. Från vänterback till vänsterytter behöver man stöta upp pucken. Motståndarens högerytter och högerback bildar en effektiv mur och det gäller att på pucken att lyfta för att komma över klubborna.

Lägg pucken mitt på spåret och backa 5 cm med vänsterbacken. Håll backen i backhandposition och stöt framåt snabbt så att fasta foten träffar pucken. Om pucken inte lyfter har stöten varit för lös och behöver mer snärt.

Mellan högerback och högerytter kan man välja på flera sätt att passa. Pucken på högerbacken i backhandsläge. Gå upp och passa med klubban eller fria foten upp till högerbacken. Man kan även här stöta upp pucken om man vill.

Träna också på att passa mellan yttrarna både bakom mål och framför mål. Vänsteryttern har lite eget liv tack vare leden under spelet. Det krävs lite träning för att bemästra den.

Fortsätt träna på passningar varje gång du tränar. Lite men ofta är viktigt och gör mycket nytta. Prova också att träna på att göra flera passningar direkt efter varandra med direkt tillslag. Mycket användbart då man vill få motståndaren att tappa fokus.