Spelarintervjuer

Intervju med Petter Bengtsson

2010-08-11 22:04 #0 av: sissie

Petter Bengtsson är Svenska Bordshockeyförbundets ordförande sedan några år tillbaka. Petter är en mycket omtyckt spelare som inte bara är duktig som ordförande utan även en av toppeliten inom bordshockeyn.

Var bor du någonstans och vilken klubb tillhör du?
- Bor i Malmö. Tillhör Malmö-klubben BHK Möllan Rouge.

När kom du i kontakt med ditt första hockeyspel?
- Jag fick mitt första spel i julklapp när jag var fyra eller fem. Julen 1978?

Var det ett Stigaspel?
- Japp. Ett sånt där vitt med raka spar. 

Spelade du mycket efter det tillsammans med vänner?
- Ja, visst. Jag minns att jag grät när jag förlorade mot pappa. Det tog ganska lång tid innan jag slog honom. Mina kompisar däremot vann jag nästan alltid mot. Jag brukade ha en turnering på mina födelsedagskalas. Där var jag obesegrad, vad jag minns i alla fall. 

När fick du reda på att man kunde tävla i bordshockey?
- När jag såg Agdur spela på Hylands Hörna -83 eller -84. Han hade vunnit SM, fick man veta. Jag blev djupt imponerad. Första gången jag såg någon passa mellan gubbarna. Fantastiskt!

När började du tävla och vilken turnering var din första?
- Jag var med på JSM 1985. Det var min första tävling.

Berätta om några roliga händelser från någon tävling.
- Det mest speciella bordshockeyminnet jag har är resan till Ukraina. Jag, Rickard Sjöstedt och Martin Arenlind var hedersgäster hos det ukrainska förbundet. Tror det var 2005. Vi fick allt betalt och kördes runt i en minibuss med egen guide och tolk. Och så invigde vi ukrainska skolmästerskapen och blev intervjuade av en rad TV-kanaler. Jag hade kommit trea på VM några månader tidigare, så det var ganska mycket fokus på mig. Intervjun med mig visades prime time på nationell TV, fredagkväll. Dagen efter spelade vi en stor turnering med de bästa ukrainska spelarna och även ett stort gäng ryssar som hade åkt ner. Även mycket av detta visades på TV. Ett morgonprogram intervjuade mig under uppvärmningen. Turneringen slutade med att Rickard slog mig i finalen, sudden i sjunde avgörande. En lös centerfint. Smärtsamt. Sen blev det en otrolig bankett på Dynamo Kievs träningsanläggning. Honungsvodka, helstekt gris, sång och alla skulle hålla tal. Ukrainare kan verkligen festa och då menar jag inte bara alkohol. En sanslös resa!

Vilket inspel, fint eller sånt som du var duktigast på först.
- Bulldozer. 1985 var jag grym på den. Jag öste in mål på JSM!

Vem är din förebild inom bordshockeyn som du gärna tar idéer av?
- Jag har aldrig haft bara en förebild, utan många. Tror på att vara väldigt prestigelös när det gäller det där, man kan verkligen lära sig något av de flesta som har spelat ett tag. Just nu är jag inne i en period när jag försöker lära mig av ryssarna. Det märks på deras spelstil att de har den bästa ligan. De har många intressanta smådetaljer.

Har du spelat utomlands?
- Ja, massor. Ukraina som sagt, men också Ryssland, Lettland, Tjeckien, Tyskland, Norge, Danmark och Finland.

Dina bästa placeringar.
- Vann Oslo Open 2004, trea på VM i Riga 2005. Dessutom några turneringssegrar i Sverige. Och så värderar jag lagguldet nu senast på EM högt. Det var stort att slå ryssarna!

Dina meriter.
- Du menar vad jag är bra på? Jag är taktiskt bra och så tycker jag att många underskattar mina centerfinter. Och så är jag jäkligt envis, ingen är oslagbar. Jag känner faktiskt fortfarande att jag kan slå vem som helst i bäst av sju, även om ingen annan tror det.

Vad tycker du är bäst att lära sig först för en nybörjare.
- Skyffel och boxförsvar.

Något speciellt som en nybörjare ska tänka på.
- Att ha kul och lära känna andra som spelar.

Säsongen ska ju till att starta snart. Vilken målsättning har du för denna säsong?
- Först och främst: att hinna spela. Jag satsar på mina studier i Lund och det tar tid. Jag har ett viktigt läsår framför mig.

Har du tränat något i sommar och vad tycker du att du har blivit bättre på sedan förra säsongen.
- Jag har inte rört spelet sedan EM. Jag spelar nästan aldrig på somrarna. Det blir för mycket.

Vad skulle du vilja bli ännu bättre på?
- Allt! Mitt stora problem är att jag inte orkar spela i två dagar. Det gör att jag ofta missar play off på de stora mästerskapen. Jag blir för trött helt enkelt.

Vem tycker du är jobbigast att möta?
- Ahti Lampi för att han är så effektiv och Bjarne Axelsen för att han spelar så väldigt långsamt och passivt. 

Tror du att det är några av de gamla som kommer att satsa denna säsong?
- Jag hoppas att Stefan Edwall börjar åka runt igen. Han är en profil! Liksom Lars Fridell. Och Finn Fries har ju faktiskt antytt att det blir come back.

Vilka tror du kommer vara med i VM-laget?
- Beror på vilka som satsar. Men några känns givna: Hans Österman, Peter Östlund, Fredrik Johansson, Marcus Andersson och kanske också jag själv. Sen tror jag även mycket på Umeå-spelarna. De är bra.

Vilka chanser har du att komma med i VM-laget?
- Som sagt: hinner jag åka runt, så har jag en god chans. Jag har kvalat in till alla VM sedan 2005.

Gör du något speciellt inom förbundet eller klubben?
- Ja, jag är inne på min andra säsong som ordförande.

Har du några idéer på hur bordshockeyn kan växa som sport?
- Jag är tämligen säker på att det måste ske på nätet. Har just lagt fram ett förslag till resten av styrelsen om att fixa en reklamfilm med fokus på den nya Sverigetouren. Youtube är vårt bästa PR-vapen!

Vilken är din drömmotståndare?
- Hans Österman. Känns alltid som att jag har allt att vinna. Jag skulle även vilja möta Roni när jag inte är helt slut. Men båda kan också vara mina mardrömsmotståndare. 

Vad tycker du om svenskarnas kvalité jämfört med de utländska spelarna?
- Vi har det tufft. Jag tror att vi behöver lära oss mer av dem. Samtidigt gillar jag verkligen attityden vi hade på lag-EM. Vi var underdogs - och använde oss av just det. Och så hade vi en jäkla laganda. Kanske mer än något av de andra lagen.

Finns det något som svenskarna borde ta efter av de utländska spelarna.
- Ja, massor. Det finns massor av små detaljer som andra gör som vi bör jobba med.

Vem tycker du är bäst i Världen? Behöver ju inte vara den som vinner VM eller ligger bäst till på rankingen.
- Roni är nog bäst, i alla fall om man lägger samman psyke och teknik. Ser man bara till effektivitet är kanske Ahti Lampi bäst, han spelar som en maskin. Men det står mellan de två, ingen annan är riktigt i deras klass. Kanske för att de har både teknik och god taktisk förmåga. Jag hävdar att det nya inom bordshockeyn de senaste åren handlar om returer och puckinnehav. Lampi och Nuttunen behärskar dessa delar av spelet ypperligt.

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2010-08-12 02:23 #1 av: Leffe

Tycker det är intressant och trevligt med dessa intervjuer

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.